top of page

Найкращі програми та сервіси для тих, хто пише


 

Програми для написання книг, статей, дописів тощо

 

Нам з вами дуже пощастило жити у часи, коли для написання текстів є чудові інструменти. Глиняні таблички, гусяче пір'я та навіть друкарські машинки залишилися в минулому. Тепер у нас є комп'ютери та смартфони. Хоча штучний інтелект ще не замінив та навряд чи скоро замінить людський у питаннях створення текстів, є низка програм та сервісів, що допомагають писати краще, більше, цікавіше та якісніше. З цими програмами та сервісами є три ключові проблеми: по-перше, потрібно в принципі знати про їх існування та можливості. По-друге, важливо не загубитися у їх різноманітті. По-третє, треба розуміти їхню практичну користь особисто для себе. Цю статтю я пишу, щоб допомогти вам одразу за всіма пунктами.


Читайте далі — і ви дізнаєтеся, які програми та сервіси доступні тепер, що вони вміють та як саме зроблять ваше життя легшим. Якщо ви перекладач, блогер, журналіст, автор, копірайтер, офісний працівник або студент, дуже важливо розуміти одне: не користуватися аплікаціями для написання текстів – те саме, що ходити прати до річки у той час, коли інші натискають кнопки на пральних та сушильних машинах.



 

1. Google Документи


Улюблені Документи Google! Про них знають майже всі впевнені користувачі комп'ютерів та смартфонів, але особливо Документи популярні серед офісних працівників. Це аналог Microsoft Office, тому якщо ви хоч раз у житті друкували у Word, то при роботі у Google Документах ви почуватиметеся як вдома.


Плюсів чимало: Google Документи безплатні. Збереження всіх змін автоматичне та відбувається кожну мікросекунду, дані моментально з'являються на вашому Google Диску. Це дуже зручно, особливо для тих, хто пережив гірку втрату файлів через злам комп'ютера або через інші непередбачені обставини, і тепер не може розслабитися за клавіатурою та постійно тисне "зберегти". Також варто згадати ще одну важливу особливість Документів Google: можливість відкрити доступ до файлів для інших, обраних вами, користувачів, або просто переглядати та працювати зі своїми файлами з різних пристроїв. Файли не треба пересилати! Це значно спрощує життя та заощаджує час. Управління просте, інтуїтивно зрозуміле, ніякого підводного каміння. Зручний помічник на всі (або майже всі) випадки життя.


З мінусів, про які згадують користувачі, можна відзначити, що сервіс може повільно працювати з занадто великими документами. Втім, на практиці це трапляється зрідка.


Для кого: для всіх!

Скільки коштує: безплатно

Де взяти: https://docs.google.com

Працює з текстами українською: так

Працює з текстами англійською: так



 

2. Scrivener

Професійна програма з великим функціоналом, розроблена спеціально для письменників. Насамперед вона підходить для тих, хто працює з великим обсягом тексту (наприклад, пише книгу) з безліччю уривків, чернеток. Дозволяє зберігати різноманітні документи та нотатки, відправляти інформацію з інтернету відразу у програму, склеювати уривки, посилатися на документи між собою тощо. Усе, створене в Scrivener, можна легко експортувати до найпоширеніших текстових форматів.


"Неоціненний помічник!" - ті, хто освоїв програму, відгукуються про неї лише позитивно. Однак, широкі можливості можуть відштовхнути новачка: щоб розібратися з ними, потрібні час та терпіння.


Це платне ліцензійне програмне забезпечення, але є пробна версія на 30 днів, за які можна зрозуміти, чи підходить Scrivener саме вам.


Для кого:

для людей, які працюють з великим обсягом тексту

​Скільки коштує:

​безплатно 30 днів, потім – 45 $

​Де взяти:

​Працює з текстами українською:

так

​Працює з текстами англійською:

так

 

3. Ulysses



Ця програма, як і попередня, призначена в основному для тих, хто має справу з великими обсягами тексту, наприклад, для письменників, сценаристів, редакторів і т.д. Можна під'єднати функцію перевірки помилок (граматичних, орфографічних, пунктуаційних). Ulysses має бібліотеку, де зберігаються всі створені та завантажені ззовні файли. Можна створювати численні сторінки та нотатки, а потім міняти їх місцями, склеювати. З головних плюсів програми: синхронізація (якщо потрібно одночасно писати текст із кількох пристроїв) і те, що готовий текст зручно експортувати до найпоширеніших книжкових форматів. Ще одна цікава особливість – речення, над яким ви працюєте, підсвічується, що допомагає концентрувати увагу. З мінусів – ціна.


Програма підтримується лише на Mac, iPhone та iPad.


​Для кого:

для людей, що працюють з об'ємними текстами

Скільки коштує:

​безплатна демоверсія – 14 днів, підписка – 4,99 $ щомісяця

Де взяти:

Працює з текстами українською:

так

Працює з текстами англійською:

так

 

4. Storyist



Програма орієнтована на письменників і має деякі цікаві та корисні особливості, наприклад, вона може відстежувати сюжетні лінії та ключових персонажів, спрощуючи роботу над змістом тексту. Зручна та зрозуміла у використанні. Знову ж таки – можна створювати багато нотаток та чернеток, які потім легко склеювати.


Популярна серед письменників і журналістів. Працює стабільно та синхронізується через iCloud.


Підтримується лише пристроями Apple.


Для кого:

переважно для письменників

Скільки коштує:

застаріла версія безплатна, нова – 59 $

Де взяти:

Працює з текстами українською:

так

Працює з текстами англійською:

так


 

Отже, де створювати статті та книги, ми розібралися, але якщо потрібно написати сценарій? Для цього також існують окремі програми.



 

5. Fade In



Fade In (Fade In Professional Screenwriting Software) – програма для написання сценаріїв фільмів, радіо та телепрограм, відеоігор тощо. Дуже популярна серед сценаристів усього світу. Програма була розроблена режисером та сценаристом Кентом Тессманом, який з досвіду знає, що потрібно для комфортного творчого процесу.


Fade In сповідує мінімалізм у всьому, у тому числі й в інтерфейсі, що припало до душі більшості користувачів. Перед тим, як заплатити за ліцензію, можна протестувати демоверсію та зрозуміти, чи підходить вона для вас. Програма підтримується як Windows, так і Mac, також розроблені версії для мобільних пристроїв.


Для кого:

для сценаристів

Скільки коштує:

​демоверсія безплатна, платно 80-100 доларів. Слідкуйте за сайтом: часто бувають знижки

Де взяти:

Працює з текстами українською:

так

Працює з текстами англійською:

так

 

6. FinalDraft


Це класика на ринку програмного забезпечення для написання сценаріїв, в тому числі серед працівників Голлівуду. Програма заточена під усі стандарти оформлення цього виду текстів, тому користувачам не доведеться відвертатися від творчої роботи на формальності. Однак, у FinalDraft є і явні мінуси: у початковий функціонал програми не вбудована робота з кирилицею, тому доведеться заморочитися зі звантаженням спеціальних доповнень. Також немає можливості відразу вивантажувати текст в інших форматах, буде потрібна додаткова конвертація. FinalDraft створений для професійного оформлення сценаріїв, та його інтерфейс важко назвати інтуїтивним, доведеться вчитися ним користуватися.


Для кого:

для сценаристів

Скільки коштує:

є пробна безплатна версія, платно - 250 $. Слідкуйте за сайтом: часто бувають знижки

Де взяти:

Працює з текстами українською:

ні

Працює з текстами англійською:

так

 

Зі сценаріями розібралися. Будь-яка творча людина знає, що без натхнення багато не напишеш, тому пропоную відпочити й розглянути кілька програм, що дозволяють розслабитися та поринути у творчий процес, а про оформлення та грамотність поговоримо трохи пізніше.


 

7. ZenWriter


Текстовий редактор, що сприяє повному зануренню у творчість. Досить відомий у письменницьких колах, він має чимало прихильників. Повноекранний режим відверне від повсякденної метушні та дозволить повністю сконцентруватися на написанні тексту. Гарні фони. Можна додати атмосферності звуком набору на друкарській машині, або для розслаблення увімкнути фонову музику, яку пропонує програма. Готовий текст можна вивантажити у форматах TXT та RTF. Однак програма не підходить для серйозної роботи з оформленням тексту, тому що у неї немає таких функцій.


​Для кого:

для тих, хто пише творчі тексти

Скільки коштує:

пробна безплатна версія діє 15 днів, далі – 17,5 $

Де взяти:

Працює з текстами українською:

так

Працює з текстами англійською:

так


 

8. OmmWriter


Цікава альтернатива ZenWriter. Ідея ідентична: повноекранний режим, мінімум функцій для форматування. Головна мета – допомогти розслабитися та сконцентруватися на роботі, а особливість програми – музика, яку вона пропонує Відразу після запуску рекомендується вдягнути навушники. З основних плюсів – OmmWriter можна завантажити абсолютно безплатно. З мінусів, як і ZenWriter, підходить лише для набору тексту, а не для оформлення. Програма нехай і не така відома, але може похвалитися виключно позитивними відгуками, так що до розгляду взяти її точно варто.


Для кого:

для тих, хто пише творчі тексти

Скільки коштує:

безплатно

Де взяти:

Працює з текстами українською:

так

Працює з текстами англійською:

так


 

«Як писати без помилок?» — часто запитують мене. Відповідь проста: «ніяк». Робити щось не так — через незнання чи неуважність — властиве людській натурі. Помилки та хибодруки — неминуча частина процесу написання текстів. Не намагайтеся одразу писати без них. Жодний професійний текст не створюється за один підхід: їх завжди кілька. Під час першого я раджу дозволити собі свободу творчості, а під час другого та всіх наступних — виправляти недоліки та покращувати написане.



Як позбутися помилок у текстах? Найкращий спосіб — звернутися до редактора та коректора. Так, це коштує грошей і потребує часу. Якщо ж ви не хочете витрачати кошти або — що часто буває — соромитеся відправляти свій недосконалий текст комусь — нехай і професіоналу — скористайтеся одним із сервісів, про які я розкажу нижче.


 

9. OnlineCorrector


Сервіс допоможе знайти не тільки орфографічні, пунктуаційні та граматичні, але й лексичні помилки. За відгуками, нині це найкращий додаток для роботи з текстами саме українською мовою. Сервіс має дуже цікаву функцію — доступна консультація редактора онлайн у чаті на сайті. Людина-фахівець зможе надати відповідь на конкретне запитання, якщо, наприклад, ви не впевнені в правильності вживання певного слова.


​Для кого:

для людей, що працюють із текстами українською

Скільки коштує:

3 тарифи: «безплатний», «повний» від 199 грн на місяць, «для бізнесу» від 239 грн на місяць

Де взяти:

Працює з текстами українською:

так

Працює з текстами англійською:

так


 

10. Мова — ДНК нації


Сайт, заснований трьома ентузіастами, які щиро бажають допомогти всім зацікавленим у вивченні української мови. Цей волонтерський проєкт призначений для тих, хто хоче вдосконалити свою українську: на платформі можна знайти вправи, диктанти, правила та цікавинки. Сервіс абсолютно безплатний, він має розділ «Перевірка», що дає змогу завантажити та перевірити текст на помилки. Однак варто врахувати, що алгоритм працює не ідеально, і якісь менш очевидні недоліки він може проґавити. Інтерфейс простий та зручний.


Функція перевірки тексту є сторонньою, тобто сайт взаємодіє з сервісом Language Tool, і саме «Перевірка» не є оригінальною розробкою.

​Для кого:

​для людей, що вивчають українську, працюють із текстами українською

Скільки коштує:

безплатно

Де взяти:

Працює з текстами українською:

так

Працює з текстами англійською:

ні


 

11. LanguageTool


Сервіс, за допомогою якого ви можете перевірити граматику та орфографію текстів понад 20 мовами. Достатньо ввести текст, обрати мову та запустити тестування — система позначить усі знайдені помилки. До кожної додається пояснення, приклади виправлення тощо. Програма навіть допоможе підібрати синоніми. Використовувати сервіс можна не тільки на офіційному сайті, але й у браузері — плагіни для Chrome та Firefox дають змогу перевіряти текст навіть у полях для введення на різних сторінках або виділений текст на сайті. Доступні спеціальні плагіни для Google Docs, Microsoft Word, LibreOffice та ін.


Сервіс вдало виконує поставлене перед ним завданнями, але не варто забувати, що це все-таки штучний інтелект, тому якісь нетипові, специфічні помилки можуть вислизнути з поля його уваги.


​Для кого:

для людей, що працюють з текстами

Скільки коштує:

3 тарифи: безплатний «для початківців»; 46,5 грн на місяць «для індивідуальних користувачів»; 83,65 грн на місяць «для команд»

Де взяти:

Працює з текстами українською:

так

Працює з текстами англійською:

так


 

12. Онлайн-перекладач «META»


Сервіс є безплатним онлайн-перекладачем, але він також має функцію перевірки тексту на орфографічні помилки. Великий обсяг тексту завантажувати в нього не варто, але якщо вам потрібно перевірити лише кільки абзаців, він підійде. Сервіс працює на основі орфографічних словників.



Для кого:

для людей, що працюють з текстами

Скільки коштує:

безплатно

Де взяти:

Працює з текстами українською:

так

Працює з текстами англійською:

так



 

13. Grammarly


Онлайн-сервіс, що допомагає створювати грамотні тексти англійською мовою, працює на основі штучного інтелекту. Продукт Grammarly доступний у різних форматах: як вебредактор, десктопні програми для Windows та Mac, браузерне розширення, програма для iPad, мобільні клавіатури (iOS, Android) та надбудова для Microsoft Office. Grammarly допомагає знайти орфографічні та пунктуаційні помилки, а під час створенні тексту можна вказати налаштування тону та стилю, щоб програма попередила, якщо є невідповідність заданому формату (порушення ділового стилю тощо). У платній версії є перевірка на плагіат. Grammarly є одним з найпотужніших та найкращих додатків-редакторів для англійської мови на ринку. Але, на жаль, усі його переваги можна оцінити лише з платною підпискою, яку дешевою не назвеш.


​Для кого:

для людей, які працюють з текстами англійською

Скільки коштує:

3 тарифи: безплатний, «Преміум» від 12$/місяць, «Бізнес» від 13$/місяць

Де взяти:

Працює з текстами українською:

у розробці

Працює з текстами англійською:

так



 

Якщо вам знадобилося написати текст, статтю або навіть цілу книгу, наприклад, англійською мовою, доречним буде використовувати не тільки онлайн-сервіс Grammarly, але й ознайомитися з утилітою Xbench. Розглянемо її докладніше.



 

14. Xbench


Xbench — це утиліта, яку можна встановити на комп'ютер. Програма рекомендована насамперед тих, хто займається професійними чи навіть вузькоспеціальними перекладами, але також стане корисною і тим, хто пише статтю чи книгу мовою, носієм якої не є. Зізнатися, недосвідченого новачка інтерфейс може налякати: він виглядає досить старомодно та громіздко.


Суть роботи Xbench полягає в тому, що крім самої програми, завантажуються різні словники необхідних мов. Якщо, наприклад, потрібно підібрати словосполучення, програма порівнює інформацію з цих словників і пропонує кілька варіантів-шаблонів. За необхідності роботи з українським текстом можна завантажити відповідні словники.


Для кого:

для людей, які пишуть книгу або статтю іншою мовою

Скільки коштує:

безплатно

Де взяти:

Працює з текстами українською:

так

Працює з текстами англійською:

так


 

Я розповіла вам про найкращі програми та сервіси, які можуть полегшити роботу з текстами на різних етапах. Звичайно, крім перерахованих вище, помічників є багато інших; я впевнена, що кожен знайде собі те, що йому до смаку, особливо тепер, коли знає, які функції здатні взяти на себе електронні друзі. Зрештою, їхнє головне завдання — звільнити нам час, який ми можемо витратити, наприклад, на творчість або на спілкування з рідними та коханими. Тепер ви можете звертатися до сервісів, програм та додатків, і ваша робота стане набагато приємнішою та цікавішою. Бажаю вам успіху!



З повагою —

Наталя Місюк


2 354 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page