top of page

Зайчик, що приносить гостинці

Оновлено: 9 лист. 2022 р.


Я з Криму. Подарунки святий Миколай там майже не носив. Зрідка ,мені 19 грудня перепадали солодощі, але в цілому це не був день, на який би чекали й діти, і дорослі. Свято часто залишалося поза увагою.


До Львова я переїхала у 2014 році, це була імпровізація. Я мусила вирішувати купу побутових задач, пов’язаних із тим, що довелося облаштовуватися на новому місці. Ще треба було якось встигати працювати — і дуже інтенсивно. Потрібні були гроші, адже переїзд — справа коштовна. На додаток я ще й робила ремонт у квартирі, керувала бригадою майстрів та трохи зашивалася з усіма справами.


— Пані Наталю, а що вам Миколай приніс? — спитали в мене майстри (брутальні галицькі дядьки в заляпаних цементом робах), коли я забігла на будову 20-го грудня.


А в мене свято зовсім вилетіло з голови.


— Нічого не приніс.

— Як так? — здивувалися майстри.

— А я була нечемна, — сказала я перше, що спало на думку.


Ви б бачили, як їм сподобалося та відповідь! Вони аж розцвіли! 😆


=====


До чого я це згадала? А до розмови про зайчика, який передає подарунки. Від святого Миколая, Санта Клауса та інших його відрізняє те, що гостинці він дарує без причини та не ділить діток на чемних на нечемних. Зайчик передає ласощі просто так і не в певний день року, а будь-коли. Непередбачувано. Спонтанно.


До речі, є два основні різновиди зайчиків. Перші передають солодощі та фрукти. Другі — їжу, що підозріло схожа на ту, яку дорослі зранку брали із собою, скажімо, на роботу. Зрідка зайчики дарують вживані речі, якими спочатку користувалися самі та з великим задоволенням. Це можуть бути ковзани, одяг, іграшки.


Здається, зона обслуговування зайчиків охоплює всю Україну. Так само як кожне покоління людей розповідає малечі про гостинці від зайчиків, так само й зайчики вчать своїх зайченят передавати людським дітям подарунки. Це ж очевидно.


Для чого розповідати дітям про зайчиків?


Думаю, насамперед для того, щоби навчити дітей мислити широко та вірити в дива. Ця навичка корисна в дорослому віці. Наприклад, я довго вважала себе людиною, яка абсолютно повністю не вміє малювати. Я не пробувала, бо не вірила, що зможу. Аж поки не наважилася взяти в руки олівець та фарби. І з’ясувалося, що вмію. Для мене це диво. Або інший приклад: усі хвороби колись були невиліковними, а тепер людство навчилося лікувати більшість із них. Диво, яке стала реальністю.


Зайчик для малечі є представником зовнішнього світу. Коли дитина виросте, їй часом доведеться долати складнощі. Допомога інколи приходить несподівано. Якщо знаєш, що так буває, то легше зберігати оптимізм. Знову наведу приклад: я багато переїздила у своєму житті. Мені часто допомагали незнайомі люди. Хіба не диво?


Гостинці від зайчика запам’ятовуються та залишаються в серці затишними спогадами. Якими б простими не були подарунки. Я здогадуюся, що другий різновид зайчиків приносив залишки їжі (а не щось нове та ефектне) через бідність. Але приносив. Тому що головне не вартість подарунка, а тепло, вкладене в нього.


Є українська народна казка. У ній два сусіди довго дружать та допомагають одне одному. Аж поки порося одного не заскочило на город іншого та не зіпсувало там весь врожай. Сусіди посварилися та деякий час не спілкувались, аж поки не прийшла зима. Потім один із них вирішив залагодити ситуацію.

— Друже, не будемо сваритися. Маю знайомого чарівного зайця, що вміє виконувати доручення. Варто дати йому торбу з речами та сказати, куди її віднести, — і він побіжить та це зробить. Чи не треба тобі доставити комусь посилку?

— О, треба. У мене кум живе за лісом. Я якраз хотів відправити йому подарунок.


Чоловіки зібрали торбу: поклали в неї хліб, кільце ковбаски, шматок сала, пиріжки з маком, а потім віддали зайцю.


Але зайчик вирішив, що в тих кумів і так усе є: і городи, і поросята, і їжа, і вільний час для сварок. Він не доставив торбу за адресою, а знайшов бідну хатку, де голодувала сім’я з дітками, залишив гостинці під їхніми дверима, постукав та втік до лісу. Коли люди відчинили, вони побачили тільки подарунок та заячі сліди на снігу.


На мою думку, подарунки від зайчика, Миколая або інших — це набагато важливіше, ніж здається. Даруйте їх маленьким та дорослим, якщо маєте можливість.


===

До речі. Мене можна підтримати донейтом від зайчика. На сайті https://www.tekstom.com/

або через PayPal letsmaketext@gmail.com





1 153 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page